Župa svete Ane

Slika zupe sv. Ane

Župa Sv. Ane osnovana je odredbom preuzvišenog nadbiskupa dr. Alojzija Stepinca dne 15. srpnja 1942. godine. Ujedno je iste godine imenovan upravitelj nove župe vlč. Alojzije Kovač, svećenik zagrebačke nadbiskupije. Na temelju odluke Mjesnog školskog odbora vršenje bogoslovlja obavlja se u jednoj školskoj sobi u tada novoj školi (danas staroj školi) sve dok se ne izgradi crkva. U školskoj sobi nove pučke sobe bila je uređena kapelica i križni put koji je blagoslovio o. Ignacije Aljinović iz redova franjevaca konventualaca.

Granice nove župe jesu sljedeće: s juga rijeka Sava, s istoka od župe Sv. Marije Pomoćnica, potok Črnomerec do gostionice «Fadiga», a od «Fadiga» crta na potok Kustošak tako da parcelija Sv. Križa ostaje bl. Marku, a južna strana Sv. Ani. Zatim potok Kustošak do Jadranske ceste, pa do produžene Baštijanove ulice, i sa sjevera: produžena Baštijanova ulica – potok Kustošak do Barutane, pa odvodnim kanalom do gostione «Belušić», dalje; sa zapada selo Prečko spada u župu Sv. Ane.

Istog mjeseca Rudešani su pristupili izradi nacrta i gradnji za nove crkve Sv. Ana. Glavni arhitekti bili su Hintermajer i Žuljević, ovlašteni građevinski inženjer Jankomir Dubsky, a Ivan Šantek nabavljao je materijal. Crkva se trebala graditi na mjestu današnjeg Doma zdravlja. Dolaskom komunističke vlasti otima se zemljište u Aninoj ulici i u rekordnom roku gradi veterinarska ambulanta. Rudešane su pozivali na obavijesne razgovore samo zato što su postavljali pitanje zašto se odvozi materijal koji je namijenjen izgradnji crkve. U noći 29. kolovoza 1947. provaljeno je u prostoriju kapelice u školi, sav je inventar bez ikakvog izuzetka bačen napolje; slike, misno ruho, posuđe, oltar i svetohranište, svijećnjaci, sve je bilo razbijeno. Otad se u misa Rudešu dugo nije slavila. Sjedište župe Sv. postaje Knežija gdje se vrše vjenčanja, a krštenja kojekuda, najviše u Kustošiji. Narodni odbor općine Trešnjevke 1960. donosi rješenje je da veterinarska ambulanta dužna platiti pravičnu naknadu župi Sv. Ane za ustupljeno pravo korištenja gradilišta, koja ni do današnjeg dana nije plaćena.