Povijest župe

Povijest župe

Župa sv. Ane osnovana je odredbom preuzvišenog nadbiskupa dr. Alojzija Stepinca 15. srpnja 1942. godine. Ujedno je iste godine imenovan upravitelj župe vlč. Alojzije Kovačić, svećenik zagrebačke nadbiskupije. Nakon što je župa osnovana i imenovan upravitelj župe, išlo se za tim da se otvori prostorija za vršenje bogoslužja. Mjesni školski odbor u Rudešu odlučio je jednu školsku sobu u novoj školi ustupiti župi sv. Ane, sve do časa dok se ne sagradi župna crkva. U školskoj sobi bila je uređena kapelica i vršila se Služba Božja. Granice nove župe navedene su u dekretu osnutka župe, kojeg je potpisao dr. Alojzije Stepinac. Sve te odluke, uključujući izradu nacrta nove crkve i dovoz građevinskog materijala, donosile su se u vrijeme 2. svjetskog rata, tj. postojeće Nezavisne Države Hrvatske. Međutim, nakon rata i uspostave nove, komunističke vlasti, došla su teška vremena za nastavak ostvarenja sna župljana župe sv. Ane, gradnje nove crkve. Crkva je trebala biti izgrađena na ondašnjoj adresi Anina bb, sada broj 99. U međuvremenu su komunističke vlasti naredile da se školska soba isprazni i da se prestane s vršenjem Službe Božje. Bilo je to 1947. godine.

Iste godine, uslijedila je izmjena upravitelja župe. Vlč. Nikola Pavičić, svećenik Salezijanske Družbe, imenovan je privremenim upraviteljem župe. No, imenovanje se poklopilo sa izbacivanjem crkvenog inventara na ledinu, ljeti 1947. Godine i otada se u Rudešu više nije slavila misa. Uz to, 1949. godine od strane općine oduzete su župne matične knjige. Kako je iste godine upraviteljem župe postao Dragutin Bramec, ujedno upravitelj župe Marije Pomoćnice, sjedište župe sv. Ane prebačeno je na Knežiju. Župnika Brameca je ubrzo zamijenio Franjo Gulešić, a za njim opet dolazi Nikola Pavičić. Krštenja, vjenčanja, sprovodi, obavljali su se na raznim mjestima, u Kuštošiji, Knežiji i kod sv.Josipa na Trešnjevci. Konačno, nastojanja da se nova crkva izgradi u Aninoj ulici, propala su 1960. god. odlukom komunističkih vlasti da se gradilište župe dodijeli Veterinarskoj stanici na korištenje radi izgradnje veterinarske ambulante. Župa sv. Ane ulagala je slijedećih godina brojne žalbe na tu odluku, ali su uvijek odbijane kao neosnovane. K tome, dok je trajao žalbeni postupak, Veterinarska stanica je izgradila ambulantu pa se po odluci komunističkih vlasti gradilište nije moglo vratiti prijašnjem vlasniku, tj. župi sv. Ane u Rudešu. Ovo mukotrpno razdoblje povijesti župe završeno je upravljanjem župe od strane vlč. Česlava Albina, koji je prethodnika Nikolu Pavičića zamijenio 1960. godine.

Godine 1964. započinje novo razdoblje razvoja župe sv. Ane. Već dulje vrijeme se pokazivala potreba za gradnjom nove crkve, prvenstveno zbog sve većeg priljeva doseljenika na područje župe. Na samom početku iste godine, nastojanjem preuzvišenog nadbiskupa dr. Franje Šepera, kupljena je kuća u Rudešu, na adresi Topolnica 6,. Kupac je po ugovoru bio Nadbiskupski duhovni Stol za Bogoštovni objekat RKT župe sv. Ane u Rudešu. Odmah se započelo s preuređenjem kuće u kapelicu, koja je imala ulogu župne crkve sv. Ane. Na Uskrs 1964. godine, nakon 17 godina, služila se ponovno Služba Božja na teritoriju župe.

Godina 1964. obilježena je i dolaskom novog upravitelja, vlč. Nikole Vugleca. Vlč. Vuglec bio je ključna osoba svih događaja koji su uslijedili do kraja 60-ih. Također, od samih novih početaka župe, djelovale su časne sestre Milosrdnice. Početkom iste godine, pokrenut je proces izdavanja građevinske dozvole za gradnju nove kapelice sv. Ane. Nakon dugotrajnog nadmudrivanja s komunističkim vlastima, župnik Nikola Vuglec primio je građevinsku dozvolu sredinom 1966. godine. Uz veliku pomoć ljudi dobre volje i stručnih osoba, crkva sv. Ane se slijedećih mjeseci ubrzano gradila. U gradnji crkve, posebnu ulogu i trud pokazivao je kapelan župe, Petar Šimić. Konačno, osvanuo je velik dan za hrvatski narod župe sv. Ane u Rudešu. Uzoriti kardinal Franjo Šeper, 8. prosinca 1967. godine, posvetio je oltar i blagoslovio novu crkvu, ispunjenu presretnim vjernicima domaće rudeške i susjednih župa. Tim događajem, župa je počela živjeti „punim plućima“ ustrajnim višedesetljetnim radom svećenika i časnih sestara, uz aktivno sudjelovanje vjerničkog naroda, ponosnog naroda hrvatskog.

Brojni su se upravitelji izmijenjivali do današnjih dana. Nakon 8 godina upravljanja župom, 1972. godine Rudeš napušta vlč. Nikola Vuglec, a zamijenjuje ga vlč. Nikola Zubović. Godine 1980. za upravitelja dolazi vlč. Mihael Rodić, a nakon 4 godine ga naslijeđuje vlč. Božo Grbeš, koji je 70-ih godina već boravio u župi kao kapelan. Do kraja stoljeća, župom su upravljali slijedeći svećenici: Ivan Bolkovac i Franjo Marušić, koji je uveo župu u novo tisućeljeće. Naslijedio ga je vlč. Petar Belina, naše rudeške grude sin. Za njegovog upravljanja, župa sv. Ane proslavila je dvije obljetnice. Bilo je to 2007.godine, kada smo svečano obilježili 65. obljetnicu osnutka župe i 40. obljetnicu posvete današnje crkve sv. Ane. Petar Belina predao je župu 2011. godine, kada je za upravitelja imenovan vlč. Mladen Delić. Ove godine se navršava punih 70 godina postojanja žive i jake župe sv.Ane – Rudeš.

UZ BOŽJI BLAGOSLOV, SRETNA JOJ BUDUĆNOST!
Berislav Rusan

RASPORED SV. MISA

Nedjeljom

07:00, 09:00, 10:30, 12:00, 18:30 sati

Ostalim danima

07:00, 18:30 sati

Ispovijed

SRI i PET: od 18:00 do 18:25 sati 

Krunica

Svaki dan od 17:50 sati

Cjelodnevno klanjanje

Četvrtkom nakon jutarnje sv. Mise i završava blagoslovom prije večernje sv. Mise

ŽUPNI URED

RADNO VRIJEME

UTO-PET od 17:00 do 18:10 sati

KONTAKT

  01/381-6062

  zupasvetaana@gmail.com

  Topolnica 6, 10 000 Zagreb

Pratite nas

Svojim donacijama doprinosite radu i potrebama naše župe i oratorija.
Od srca zahvaljujemo!

Podržite nas uplatom na račun ili skeniranjem barkoda za brže plaćanje

IBAN: HR3423600001101809954
ZAGREBAČKA BANKA

Scroll to top